Du är här:Start

3 jul torsdag

Tillsammans

Den här veckan är jag på Lappis, eller som det egentligen heter: Lapplandsveckan.

Det är en kristen festival i Husbondlinden, Lycksele. What is that?!? Kanske du tänker... Tänk dig en stor camping med människor från hela Norrland, tänk dig ett superstort tält för möten, konserter mm, ett barnområde med en flera halvstora tält och lekytor, ett ungdomsområde med ett stort tält, häng ytor och volleybollplan. Ett café, en affär, ett kapell och en lång toalettbyggnad där många gör sina behov samtidigt som man skriver vem man är kär i på väggen (om man är i 11-15 års ålder iaf) - typ så.

Och här ber vi till Gud (det gör jag ju hemma också, men det känns gott att göra det tillsammans ibland), lyssnar på bibelstudier och seminarier om tro och relationer, sånt här: föräldraskap och gränssättning, identitet och självbild, en tro som bär, när livet går sönder, hur kan vi hjälpa de med drogproblem osv.

Barnen har möten med sång, musik, draman, bibelberättelser, tävlingar och lekar. Ungdomarna har sina möten med mycket snack om Gud, intressen, sex, kompisar och livet - allt det där som snurrar i den åldern. Sen finns den kreativazonen (några tält till...) där man får testa laga mat, måla, spela instrument, dansa, baka mm.

Mitt i denna mylla där möten sker - himmel och jord, skratt och tårar, bus och allvar så har jag ändå saknat en sak, att få röra på mig. Visst, tidigare år har jag varit ute och sprungit, en volleyboll turnering för ungdomarna har anordnats och dansseminarium funnits. Men det jag velat är att få röra sig tillsammans, svettas, kämpa och efteråt njuta av känslan. Det är ju något alldeles speciellt att få träna TILLSAMMANS.

Så i år har jag kört två pass som jag kallat crossträning, en blandning av lite allt möjligt, Aerobic, Tabata, CORE och balans. Klippt gräs, en sjö nedanför och solsken - det kunde nog inte ha varit mer idylliskt. Och tydligen gav det resultats också för många har med en anklagande röst beskrivit sin träningsvärk för mig...men ändå varit väldigt nöjda.

Så pass nöjda att de vädjade om ett pass till och jag är ju inte den som är den :) så på lördag kör jag en gång till!

Utmaningen förra inlägget var ju att fundera kring vad och vilka man tycker är allra viktigast i sitt liv. Om du nu har kommit på det så vill jag utmana dig de två kommande veckorna att köra två träningstillfällen med någon som ditt hjärta prioriterar - för det är något väldigt härligt att få träna TILLSAMMANS!

Tillsammans på vägen! /Frida

18 jun onsdag

Hjärtats prioritet

Ögonen går nätt och jämt att öppna, det svider när jag sväljer och huvudet har fått en extra tyngd.

Efter att igår avslutat ett 4-dagars barnläger (som jag har varit ansvarig för) och precis dragit på mig en förkylning är denna morgon lite mindre välkommen än annars.

Men en morgonpromenad och grötfrukost senare verkar det som att kroppen kan och faktiskt vill komma igång även idag.

Vi har fått många positiva reaktioner på att vi på Sport for life har startat denna blogg och det känns jätteroligt. Redan förra veckan började jag fundera på vad jag skulle skriva nästa inlägg. Det som har snurrat till denna vecka är hjärtats prioritet. Vad är det som är viktigast i ditt och mitt liv? Hur kan vi göra så att mer av vårt liv fylls av det vi faktiskt tycker är allra viktigast?

För mig är min tro, mina relationer och min hälsa väldigt viktiga. Tron är grunden för mig - det allt annat vilar på. För ALLT annat kan tas ifrån mig, en hemsk tanke, men inte mindre sann för det. Men Gud står fast, överger mig aldrig och älskar mig för den jag är. Mina relationer är också helt avgörande för mig - att dela livet helt, nära eller lite på avstånd med olika människor är en sådan källa till glädje, liv och kraft som inte går att ersätta med något annat. Och till sist hälsan - när kroppen mår bra finns det så mycket energi och kraft att plocka ut och använda till det som är både viktigt och roligt.

Vad är ditt hjärtas prioritet? Det kan vara väldigt nyttigt att tänka igenom. För ibland prioriterar vi det vi egentligen inte vill ska få ta så stor plats. Vi kan tex låta jobbet, sociala medier, tidningar och tv, intressen osv fylla våra dagar så att relationerna, hälsan eller (om man har en) tron får stå tillbaka.

Om du tycker din hälsa är viktig (vilket jag tror att de flesta tycker) men låter livet flyta på i ohälsa månad efter månad, år efter år kanske det är dags att låta hjärtats prioritet få större plats - för att du egentligen vill det! Lägg upp en plan - börja litet. Om du är inte alls rör dig kanske det handlar om att 2ggr/vecka de närmaste två veckorna prioritera 45 min rörelse istället för tv/tidning/datorn/boken eller något annat stillasittande. Promenera, spring, cykla, simma besök ett gym eller något annat.

Jag vet inte om det är ok att skriva detta på en blogg som ska uppmuntra till träning, men jag tror detta är superviktigt; för mig (och jag tror för endel andra också) där träningen tar en stor del av livet, där tävlingsmoment kanske ingår och där tydliga mål är utsatta kan träningen bli FÖR viktig. När tex träningen går före familjen i hjärtats prioritet. Jag var där och snuddade för några år sedan. När dagarna utgick från träningen, där det var svårt att dra ner, flytta eller anpassa träningen eftersom relationerna krävde det just då. När ALL min egen tid och energi går åt att bygga upp min egen hälsa så blir det (i mina ögon) ohälsosamt, för sakta men säkert bygger man upp egot och egot rimmar aldrig väl med fungerande relationer och ett liv som är utgivande för andra (vilket jag iaf önskar att mitt liv kan få vara).
Så allt detta med träning och hälsa upplever iaf jag är en svår men viktig balansgång - att använda och sköta den kropp vi ska leva med hela livet på ett bra, sunt och hälsosamt sätt för att få mer energi och kraft. Samtidigt som det inte tippar över och blir ett egocentrerat tränande och ätande där jag, mig och mitt är i centrum och mina relationer med Gud och andra människor får stå tillbaka.

Hur får man detta att gå ihop då?
För mig är det min tro och min relation med Gud som hjälper mig även i detta. 10 Guds bud kan kännas extremt oaktuella, men jag har så mycket hjälp och vägledning av dem i min vardag. Det tredje budet lyder: "Tänk på att hålla sabbatsdagen helig". Att en dag i veckan är vigt för mitt hjärtas prioritet. Det jag tycker är viktig; min relation med Gud och mina medmänniskor får varje vecka ta plats. Det är som att mitt liv springer iväg under veckorna - hamnar lite i otakt; i dom gnisslande relationerna, i missförstånden och i de dåliga valen som jag gör - men så får jag stanna upp en gång i veckan, göra upp med och säga förlåt till de jag behöver och låta mitt liv kalibreras igen. Saker får rätt perspektiv och jag upplever ofta att det lägger saker på rätt plats i livet, saker och ting får sunda proportioner.

Utmaning: Bestäm dig för vad som är det viktigaste sakerna i ditt liv - fundera igenom det för dig själv. Sen måste du börja prioritera och handla efter detta - det spelar ingen roll om du och jag tänker att vi trycker att det är viktigt med tex hälsan om vi aldrig prioriterar den, det är när vi handlar det händer. Ta "kom igång"-utmaningen som finns i texten om hälsan inte har fått ta någon plats i ditt liv. Eller för er som har mer än fullt upp - ta utmaningen att en gång i veckan (en ledig dag) vara helt ledig ifrån jobb, sociala medier och allt annat som lätt fyller våra kalendrar och vår tid ifrån det som är vårt hjärtas prioritet.

Tillsammans på Vägen /Frida

(Här ovan är en bild på några som mitt hjärta vill prioritera: min familjÄ)

9 jun måndag

PREMIÄR!

Nuuuu kööööör vi!

Idag är det premiär för Sport for lifes nya blogg! Jubel, pompa och ståt, musik, glädje och dans (därav bilden...)

Jag som kommer att tycka, tänka, pusha, utmana och skriva i denna blogg heter Frida Nyberg och är Sport for lifes dagsfångade nationella hälsoprofil.

I denna blogg, som kommer att uppdateras minst varannan tisdag, kommer jag att ge tips och råd om hela människan som en enhet: ande, själ och kropp. En liten del av arbetsbeskrivningen för mitt uppdrag ser ut så här:

"Hälsoprofilen ska kunna vara en "sund röst" i dagens djungel av nyandlighet, hetsjakt på kilon och perfekta kroppar."

Detta blir verkligen en utmaning som heter duga, men jag ser fram emot att få sätta tänderna i den!

För alla er som redan här har fått ångest av allt sunt, glättigt pepptalk kan jag berätta en hemlighet - jag sitter vid min IPad, barnen har precis somnat efter många om och men, jag har i två timmar gjort en massa måsten som disk och tvätt så att svetten ifrån mina två kvällspass har hunnit torka in, men bara för att det trådlösa WiFi inte räcker till vår säng så sitter jag nu här och luktar... nej stinker, vid köksbordet. För när jag sen tillslut äntligen får så pass mycket energi att jag orkar gå upp för trappen och duscha vill jag kunna krypa djupt ner under täcket.

Min vardag är som er andras - medgång, motgång, glädjeämnen och kamp. Hur kan du och jag mitt i allt detta få vila i vissheten om att vi är älskade för dom vi är. Hur kan alla de små valen vi gör i vardagen, de som egentligen påverkar vårt liv mycket mer än vi tror, bli det vi verkligen vill - det vi vet att vi mår bra av?

Varför skulle jag kunna svara på frågor av den digniteten? För att göra en lång historia hyfsat kort så har jag till att börja med fyra olika jobb:

1) Jag jobbar som Pastor i Bodens Pingstförsamling (Samordnande för bárn o ungdom, Ledarutveckling och Undervisning är mina huvuduppgifter.

2) Jag jobbar också på ett gym som instruktör och koreograf (instruktörserfarenhet: Bodypump, Zumba, Seniorträning, CORE, Step-up, Bodybalance, Afropowerdance, Tabata, Aerobic, Bodystep, Crossfit)

3) Jobbar även för ett världsomspännande företag som heter LesMills, de utbildar, licensierar och säljer förkoreograferade pass till gym (ex Bodypump, Bodycombat, Grit mfl) Jag får hemskickat videor på instruktörer som gått grundutbildningen, tittar på deras pass, coachar, finslipar, kommenterar och ger dem sedan licens om de uppfyller kriterierna.

4. Också det senaste jobbet i "samlingen": Hälsocoach för Sport for life, och vad det innebär kommer ni så småningom få upptäcka här och på andra ställen :)

Sen har jag själv endel erfarenhet av motgångar och utmaningar, både fysiskt och psykiskt, som kanske är det som lärt mig allra mest. Att vara sängliggande och senare rullstolsburen i en månad av en skidolycka och vägen tillbaka efter det, att föda två barn med allt vad det innebär för kroppen under och efter graviditeterna. Att vara uppväxt i en familj som ätit mycket godis, popcorn, chips och läsk till vardags - för att sedan som vuxen kämpa med sunda vanor och vad som är lagom. Att jobba i en miljö där kroppen ofta blir en slags Gud och utseendet definierar hur lyckad och lycklig man är (Jag pratar alltså om gymmet, inte kyrkan... för alla er som kände sig förvirrade).

Detta är ett axplock av erfarenheter som jag kommer att ösa ur i mitt bloggande.

Men för att det här inte ska bli en blogg som kan vara lite trevlig att läsa ibland så kommer jag också att utmana dig - ja just dig!!!

Det kan vara träning, kost och mental träning men också utmaningar i andligt utövande, relationer och vanor/ovanor. Man kan läsa mycket bra och klokt, men förändringar i ens liv sker alltid när den goda tanken också blir till handling.

Men det är precis som i Mästarnas mästare, ingen åker ut första veckan och denna första vecka på bloggen blir det ingen utmaning - utan vi låter denna historiska världshändelse; att Sport for life nu har startat en ny blogg, få sjunka in!

Skriv gärna kommentarer, frågor och tillrop hur mycket ni vill!

Tillsammans på Vägen /Frida

Fridas Hälsoblogg

Välkommen till bloggen du ska följa om du vill få tips om hur du får livet att gå ihop med tro, träning och vardagsliv. Bloggare är SFL:s hälsoprofil Frida Nyberg som är tvåbarnsmor och jobbar både som gyminstruktör och pastor. Hoppas du får en trevlig och utmanande läsning och tveka inte på att ställa frågor eller kommentera inläggen.