Du är här:Start

23 feb måndag

Fotbollsskorna låg på hyllan - då skedde ett under!

Senaste veckorna har det skrivits en del om Jens ifrån Umeå, jag träffade honom för första gången i höstas och fann direkt en grymt trevlig och öppen kille med båda fötterna på jorden och en tro som nästan smittade av sig bara man var i närheten.

Att han tidigare varit sjukt skeptiskt emot allt vad "att vara kristen" innebär kan man nästan inte förstå när man nu hörde honom prata med den varma, hjärtliga röst om sin tro, församling, kärleken till Gud o människor. Men så har han också gjort en resa inåt - vilket jag direkt kunde ana inte bara varit solsken och blomdoft, men som han utstrålade sådan glädje och frid av! Här kommer en liten intervju med honom, länk till Expressens artikel finns lite längre ner...

Namn? Jens Sjöström
Ålder? 26 år
Favoritmat? Grillat kött!
Intressen? Sport, vänner och fiske
Drömyrke som barn? Jag ville bli brandman eller fotbollsproffs

Du har inte varit kristen hela livet, när tog du emot Jesus i ditt livÄoch hur gick det till?
Jag var 20 år gammal och livet lekte, som det brukar i den åldern. Jag hade ingen kristen bakgrund eller kristna vänner och hade dessutom väldigt mycket fördomar om kristna och mycket ifrågasättande.

Men så kom det fram att en av mina arbetskamrater var troende, och han var ju en skön kille! Men jag ifrågasatte allt, kritiserade hans val och hade många frågor. Men genom hans vägledning kom jag fram till den punkten att jag insåg att Gud ville ha en relation med mig.

Jag ville ta reda på om det fanns något att hämta...vad hade jag att förlora? Jag for tillslut på min första gudstjänst här i Umeå och blev djupt berörd. Ca 1 år senare lät jag döpa mig :)

Du figurerar i media just nu... Varför då?
Kort och gott för att det är fysiskt omöjligt för läkarna att komma på en annan teori om hur jag kunde bli helt symptomfri, från en hjärnskada från en sekund till en annan, än att Gud gjorde detta. Det står skrivet i min journal, att jag blivit helt frisk genom kamraters förbön trots prognos på livslånga besvär och år till förbättring 10 dagar innan händelsen.

LÄNK TILL ARTIKELN I EXPRESSEN: http://www.expressen.se/sport/fotboll/sjostroms-mirakel---nu-ar-han-pa-vag-tillbaka/

Hur känns det att ta på matchtröjan igen?
Tröjan är något jag aldrig skulle få göra, så det är en så stor bonus att få ta på den igen, för att jag älskar att spela fotboll. Jag vill ta vara på den gåva jag fått!

Sista frågan...vilket är det snyggaste fotbollsmålet genom tiderna?
Zidanes volley mot Leverkusen i Champions League-finalen 2002.

Nu är det bara att önska Jens massor av lycka till den kommande säsongen och självklart också Guds rika välsignelse över hans liv!

Tillsammans på vägen! /Frida

10 feb tisdag

Landslaget nästa?

Känslan är nästan utomkroppslig, det är som att Loreén står i bakgrunden och sjunger "Euforia", jag susar fram och tycker att det går bra, riktigt bra.

Jag har bävat lite men också längtat efter denna stund - att få spänna på sig dom nya skateskidorna och ge sig ut i spåren. Bävade för att jag trodde det skulle gå tyngre, såg framför mig en snorig, genomsvettig tjej, som likt den stora stygga vargen, frustade och pustade - men icke. Skidorna glider på, oförskämt lätt och känslan när den höga, klara luften kommer in i kroppen är bara helt fantastisk.

Eftersom jag inte ser till någon annan åkare på min runda har jag dessutom ingen som kan ta ner mig på jorden genom att susa förbi och visa hur långsamt jag egentligen åker, så i mina tankar funderar jag på om jag inte är ett skidåkarämne ändå. Jag kanske är en "late bloomer"? Helt plötsligt kan jag nästan se tränaren komma springande vid sidan om spåret, skrikandes att jag ligger etta, att de bakom tappar liiitegran på mig, kilometer för kilometer. Jag tar ut skate-rörelsen ännu mer, trycker ordentligt med höften och låren, samtidigt tar stavarna ordentliga tag i snön och trycks bakåt av bålen och rygg/axelpartiet.

Väl framme vid målet på stadion möter jag några andra motionärer som ska ut på sin runda, "härliga spår" säger jag och vi småpratar lite om all snö som kommit (vilket alla norrlänningar gör just nu). Det är fascinerande hur lätt och trevligt det är att prata med andra när man gör något gemensamt - hade jag sprungit på någon av dessa vid ett övergångställe, på en restaurang eller i en affär så är det troligt att vi aldrig skulle byta några ord alls, men här känns det helt naturligt och väldigt trevligt.

När jag sätter mig i bilen kollar jag på klockan, hur snabbt körde jag? Den euforiska känslan sitter i så jag tänker att sååå långt efter Kalla och gänget kan jag inte ha varit. En mil har jag lagt under skidorna vilket, visar det sig, har tagit 44 minuter. Inser att jag inte riktigt vet om det är bra eller dåligt - men börjar sakta men säkert, likt en luftballong som går ner för landning, komma ner på jorden igen. Något säger mig att Kalla och de andra tjejerna i landslaget har en BETYDLIGT snabbare tid på milen, brukar det inte vara kring 25 minuter? tänker jag.

Där och då inser jag - jag är ingen late bloomer, jag är ingen ny Kalla och man måste träna för att bli bra. Med en fjolårssäsong med ca 3 mil på skidorna och med många år där innan utan att stå på längdskidor överhuvudtaget kommer man ingen vart.

Här hade tävlingsmänniskan i mig kunnat deppa ihop totalt och slänga de nya, fantastiskt preparerade skidorna av min gode vän Tommy, på hyllan. Men den goa känslan efter rundan är för stark, trots att jag var kass på detta, känns det ändå härligt att ha fått susa ner för backarna, fått mata på med kroppen jobbandes uppför och fått vara ute, en riktigt fin kväll och röra på sig.

För som jag skrev i det förra blogginlägget så är det väldans roligt att variera sin träning och testa något nytt/annat. Så nu är jag taggad på att ge mig ut i spåret igen, inte för att vinna, men bara för att det är så skönt, man kan tydligen träna på det sättet också :)

Jag får nöja mig att ibland vara lite lik Kalla på annat sätt. För något år sedan skulle man byta profilbild på FB till någon kändis som man påminde om. Jag bytte till den här bilden som är här ovanförÄ till och med min mamma funderade på varför jag hade landslagsmössa!

Tillsammans på vägen! /Frida

28 jan onsdag

Variation för kropp och knopp

Rutiner, rutiner, rutiner.

Matlagning, val av tv-program, tandborstsätt och ordningen man tvättar sig på när man duschar blir ofta vanor, mönster och rutiner. Vilket är väldigt positivt eftersom det ger mycket mer "tidsekonomi" alltså man sparar tid. Tänk vad jobbigt och tidskrävande att alltid laga ny mat, varje dag! Eller att alltid göra allt i annorlunda följd när man duschar.

MEN det finns några baksidor av myntet - för livet handlar ju inte bara om att få ekonomi i allt - utan också om att få upptäcka något nytt, att sträcka sig utanför den kända, invanda sfären för att komma vidare och framåt.

När man tränar är "ekonomi" i träningen något man både strävar efter men också behöver motverka:
Ska du tävla i löpning är det ju bra om du tränat så pass mycket så att kroppen har anpassat sig att du gör av med minsta möjliga energi för prestationen = du har fått en bra ekonomi i löpningen. Hjärnan behöver inte heller tänka på vad som ska hända utan det mesta går av sig själv.

Men för att fortsätta att utvecklas behöver man motverka detta med att få "ekonomi" i sin träning - man måste variera sin träning för att kroppen inte ska få så pass bra ekonomi i en träningsform att man stagnerar och får sämre resultat.

Det kan tex vara att börja göra armhävningar på en Bosu-boll, att lägga på mer vikt på Squat eller att springa en annorlunda kuperad slinga på löprundan.

På gruppträningspassen byter vi koreografi var 3:e månad och det märks så tydligt hur nyttigt det är för kroppen, men inte bara för den, utan även för knoppen.

Det finns inga pass som är så roliga och går så snabbt som nya pass - okej, första gången man kör är det oftast bara ett töcken av rörelser, musik och takter. Men när hjärnan fått lite hum om vad som kommer och kan ställa in kroppen på det swishar tiden bara förbi och hips vips är passet slut och kroppen väldigt svettig och nöjd.

För variation är inte bara för att motverka att få för bra ekonomi i det man gör så att resultaten stagnerar - det är också ett sätt att hålla träningsångan uppe, att känna sig motiverad och tycka att det är roligt. För träning handlar så mycket om hjärnan också!

Fick höra en berättelse om Wolfgang Pichler och Magdalena Forsberg i helgen. Magda hade skjutit riktigt illa på en tävling så Wolfgang tog ut henne på kvällen, satte upp ett gäng med papptavlor och bad henne skjuta. Resultatet stod Wolfgang och ropade ut för varje tavla "FULLTRÄFF" blev det på varje (men det skulle visa sig att han bara ljög - hon hade skjutit lika illa som på tävlingen under dagen).

På tävlingen dagen efter tog Magdalena guld - och hon sa själv att gårdagskvällens övningar var det som gjorde skillnaden.

Tänk vad mycket våra tankar påverkar oss. Så om du inte får de resultat du vill ha eller om du tycker det du tränar (eller om du inte tränar alls) är aptråkigt, har du ingen motivation?

VARIERA DIG, utmana kroppen att göra något annorlunda, något nytt! Ja, det innebär mer motstånd och träningsvärk, det innebär att du inte kommer känna dig "hemma" och bekväm i de nya rörelserna, vikterna eller på den nya banan. MEN det kommer att göra att du får bättre resultat och får en större motivation att hålla i träningen över tid (kanske till och med så länge som den 86-åriga gymnasten på bilden).

Själv har jag skottat snö och åkt längskidor...mer om det nästa blogg :)

Tillsammans på vägen! /Frida

12 jan måndag

Världens pastors-tästaste gym?

I veckan har jag varit på Pingst Pastor, det är en konferens för pastorer från hela Sverige. Har fått med mig härliga samtal, bönestunder och underbara Gudsmöten. Men jag fick också med mig en dos av träningsglädje, för båda mornarna steg jag upp och gick till gymmet.

Förra året satt jag om min vän Josef i ett samtal där han berättade att han skulle operera magsäcken. Han hade insett att det inte gick längre, att han kommit till vägs ände med sin hälsa. Överviktig och med ett diskbråck som fick honom att äta morfintabletter så sa jag ändå "nästa år Josef, då ska vi gymma på Pingst Pastor!"

Under 2014 har han både genomfört operationen, men också börjat hitta in i olika träningsformer som han inte kunnat träna på många år. Kicka in på hans blogg: http://viktminskningivildmarken.blogg.se om du vill följa hans resa på närmare håll.

Och så ställde vi klockorna och sammanstrålade 06.30 i gymmet, och det var faktiskt känslomässigt starkt att se honom cykla, gymma och springa på löpbandet. Jag förundrades också vad hälsa och träning kan åstadkomma - för hans rygg är så otroligt mycket bättre.

Jag tänker att många av våra krämpor och bekymmer med kroppen är självförvållade. Men vi vill gärna gå den enklare vägen genom medicinerna för att slippa värk, smärta och trötthet, när det enda vi då gör är att skjuta upp en förändring till det bättre och dra på oss biverkningar som ofta försämrar hälsan.

Så är du där, känner du att du vill ha en förändring - då är det bra du som kan se till att det blir så. Kanske handlar det om att äta sundare, träna mer regelbundet, kunna begränsa och säga nej till uppgifter för att ha kraft i vardagen, att börja en god vana eller sluta en dålig. Ja vilken förändring det än är så börjar det med ett steg. Om du verkligen vill men inte känner att du fixar det själv, ta hjälp av någon, hitta dig en coach, mentor, eller bara någon som vet vad du vill göra för förändring som kan peppa, uppmuntra och fråga hur det går under tiden. Vi behöver varandra :) själv hade jag ingen aning att vårt samtal hade betytt så mycket, men Josef berättade att det varit en av de saker (bland mycket annat) som har hjälpt till att motivera honom. Så våga öppna dig, våga ta hjälp så finns den där extra knuffen, smset som uppmanar en att fortsätta och hejaropen närmare än vi tror!

Det var även fler pastorer som passade på att träna innan de att dagens första samling på konferensen skulle starta. Så Josef fällde den underbara kommentaren "det här är nog det pastors-tätaste gymmet som finns" vilket nog var sant.

Tillsammans på vägen! /Frida

3 jan lördag

Gott Nytt år!

Jag vet egentligen inte vart jag ska börja....jo kanske att be om ursäkt att inlägget kommer lite sent. Men det är bara för att UNITE15 har pågått i Boden och att jag har varit så uppslukad av det.

Det är häftigt att det fortfarande bubblar av glädje i bröstet trots att det nu är ett dygn sedan nyårsfestivalen avslutades. För er som inte har koll: Unite är en kristen nyårsfestival för ungdomar som anordnas på 4 orter i Sverige, i år var det Göteborg, Jönköping, Västerås och Boden som var värdstäder.

Den som säger att kristna har tråkigt har inte varit på Unite, jag har skrattat så att det har sprutat tårar (har väldigt svårt att få ögonen att tåras under skratt annars...) Jag har lovsjungit så att hjärtat har fyllts av glädje, jag har känt Guds närhet så att jag t.o.m har gråtit, jag har tränat så att jag har fått träningsvärk och jag har predikat så att...så att....ja, jag vet egentligen inte - det får de som lyssnade säga vad som hände. Men hur som helst har Unitefestivalen varit grym på alla sätt och vis.

Och kanske det allra starkaste som jag upplevt under Unite är hur fantastisk församling vi har i Boden. Hur vi tillsammans på de olika platserna, med alla de olika uppgifterna har fått tjäna så att 200 ungdomar har fått vara med om detta.

Jag älskar Guds tanke med att vi behöver varandra, (om möjligt) ännu mer än innan! Tillsammans kan vi faktiskt göra skillnad - på riktigt!

Med otroligt stor vörnad och tacksamhet såg jag mina två Syriska vänner vara behjälpliga i köket med stort engagemang och leenden på läpparna, de var t.o.m uppe till 4 på nyårsnatten, för att komma dit på nyårsdagens morgon och fortsätta.

Jag tänkte på dem när jag talade på sista mötet på nyårsdagen.

Jag pratade om att förankra sitt liv i något som håller vad som än möter oss. Pengar, status, prylar och karriär kan allt tas ifrån oss i livets spel. Till och med pojkvän, maka, barn och familj är inte tänkt att vara våra ankare i livet - även om det verkligen är en STOR välsignelse så länge vi får möjlighet att ha dem, men dom är lika dödliga som vi själva. Men att Gud älskar oss, att Jesus gett oss ett hopp som sträcker sig igenom allt det vi går igenom, även genom döden. Det är något man kan förankra livet i som håller. Som det står i Bibeln: "Detta hopp är vår själs ankare" (Hebr 6:19) Att man i alla stormar ändå kan få känna "det är väl med min själ": https://www.youtube.com/watch?v=T8_EfDqF7YI

Och jag tänkte att mina syrianska vänner verkligen har det hoppet, trots det krig som rasar i deras hemland, trots att deras familj och släkt är kvar mitt i det hemska som händer, trots att de fått höra om släktingar som fångatagits av IS så är det frid i deras själ - och dom har så mycket kärlek och glädje att ge eftersom det har förankrat sitt liv i något som är större än alla omständigheter.

Så här efteråt känns det lite tomt, men jag anar att inget kommer att bli som förr, att det här var en milstolpe som kommer påverka många, även mig själv. Jag ser fram emot 2015 med tillförsikt och önskar er alla ett gott nytt år!

Tillsammans på vägen! /Frida

17 dec onsdag

God Jul?

I världen upp och ner, har många människor Ågren över hur de ska hålla nere matintaget under julen samtidigt som människor på samma jord har Ågren över hur de ska kunna få tillräckligt med mat för dagen.

I världen upp och ner, har människor aldrig lagt så mycket på julklappar till barn som aldrig haft det bättre samtidigt som barnfattigdomen är ett faktum för miljoner efter miljoner av barn.

God jul?

Förlåt min ton, förlåt mitt plumpa sätt att kanske förstöra en gnutta av julstämningen, men jag kan inte låta bli.

Julen tar fram det bästa i oss människor: viljan att ge. Men riktar sig den viljan åt fel håll blir det så otroligt tokigt. De flesta barn i Sverige behöver inte få så mycket, de skulle behöva få känna på hur det är att ge. Ett år gav jag våra barn ett paket med gåvobevis, det gav inte så mycket effekt (vad jag uppfattade iaf), men jag tänker inte sluta för det. EN julklapp kan faktiskt gå till behövande istället för till dem - och det behöver både jag och dom lära sig. För mycket av detta handlar om att lära sig - det är som att vi har tryckt in en bugg i systemet. Att äta tills man nästan spyr och handla sig in i ekonomisk knipa eller ha så många julklappar så att barnen inte ens hinner uppfatta alla otaliga paket har blivit det normala fast det är både osunt och onormalt för kropp och själ.

Vi behöver rycka ut buggen, lära om både kropp och knopp - vilket är lättare sagt än gjort. Men vi behöver göra det för att bevara vår hälsa, både den kroppsliga men också den andliga.

För jag vill inte leva i världen upp och ner, jag vill leva i en värld där alla har det bra och värderas på samma sätt, oavsett nationalitet och hudfärg. Min bror brukar alltid säga, när min mamma frågar vad han önskar sig; "ingen svält och fred på jorden" innan en mer rimlig önskning kommer. Jag vet att det är "Fröken Sverige"-blåögt, jag vet att det är lätt att fnysa åt, kanske rent av skratta åt. Och jag vet att jag ensam aldrig kommer att göra någon nämnvärd skillnad, men jag vet också att för just de personer som jag kan hjälpa med mitt lilla överflöd, för dom är det värt ALLT, för dom är mitt val HELA skillnaden, för en liten stund blir världen inte lika upp och ner vänd.

Så därför tänker jag även i år slå in ett paket innehållande gåvobevis för skolgång till två barn åt Olivia och John och jag hoppas det kan göra en liten skillnad i mitt liv, i mina barns liv och i de barns liv som får möjlighet till en utbildning.

Dessutom tänker jag ge en gåva till svältande barn och föräldrar och försöka inta julmaten med både mer tacksamhet och måtta.

Låt den här julen få bli en God Jul!

Vill du också skänka en julgåva? Här köper jag mina: http://www.pmu.se/stodarbetet/gavoshop

Tillsammans på vägen! /Frida

1 dec måndag

Stressigt?!?

Den sista månaden i mitt liv har varit väldigt stressig (med undantag för en lugnare helg i ö-vik) både jag och Samuel har haft olika deadlines som vi måstat prestera för. Dessutom är jag en person som har väldigt svårt att göra saker halvdana jag vill gärna göra allt så bra jag bara kan och alla ni vet att en riktigt bra prestation kräver mycket jobb oavsett om det är att ha föredrag, ordna en mysig adventskalender, koreografera pass eller samordna saker.
Har du nu läst texten och upplevt att tonen är negativ eller lite självömkande så kolla texten igen.

Det är på något sätt så lätt att anta att när det varit stressigt så har det varit negativt. Visst har tålamodet och fokuset stretchats men jag har fått vara med om så många grymma grejer.

Det är ganska intressant hur kroppen fungerar. Stress och träning hör ju ihop - stress är något som får igång kroppen så att man blir redo för utmaningar, alltså något positivt, men stress kan ju också vara förödande. Den positiva stressen pratar vi sällan om och hur vi ska kunna hitta andningshål för att orka med och se till att den kan fortsätta att vara positivt.

Vad gör egentligen stressen i kroppen: ja när vi blir stressade utsöndras stresshormonerna adrenalin, noradrenalin och kortisol.
Adrenalinet är det hormon som kickar i gång oss vid stora fara, fysiska utmaningar och psykisk stress. Noradrenalinet är viktig för vakenheten, skapar entusiasm, optimism samt höjer koncentrationsförmågan. Dom här två hormonerna är ju suveräna att ha när man ska prestera och få mycket saker gjorda. Dessutom strävar vi ju ofta att få dessa "kickar", våra nöjesfält livnär sig på det. Som idrottare finns den här stressen med i alla tävlingsmoment vilket jag tror är en av de fantastiska sakerna med att tävla. På bilden ovan är nog adrenalinet rätt högt i både Olivia och Johns kroppar :)

Dessutom utsöndras kortisol också vilket aktiverar vår överlevnadsinstinkt och är ett skyddande stresshormon som i lätt och tillfälligt förhöjda nivåer har en inflammationshämmande effekt på immunsystemets celler. Men om kortisol utsöndras under en längre tid kommer det snarare att leda till passivitet och hjälplöshet, något som kan vara farligt och skapa psykiska och fysiska symtom/sjukdomar.

Så det verkar ju vara en riktigt balansgång vi har att göra med (precis som så mycket annat i livet). Och det är väl därför all media öser ut tips och trix hur man ska må bättre, stressa mindre, äta bättre, få sundare vanor, kunna säga nej till chefen och få ett underbart sexliv eftersom de vet att detta säljer som smör.

Det finns ett bibelord som jag återkommer om och om igen till som står i Matt 11:28-30 "Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt och ödmjukt hjärta, så skall ni finna vila för er själ. Mitt ok är skonsamt och min börda är lätt."

Bara själva orden tycker jag andas vila - är du intresserad av att höra mer om detta och förstå mer av textens innebörd så kolla in denna predikan som har temat: "Evangelium för stressade" av Niklas Piensoho http://www.filadelfia.nu/?m=151&oid=7297

Under ungefär ett halvår har olika människor i olika situationer sagt att de upplever en hälsning från Gud till mig - eftersom jag tror på, och tänker att Gud är en personlig Gud som vill mitt bästa, som dessutom vet mitt bästa är det så fantastiskt när sånt händer och ännu häftigare när det händer flera gånger av helt vitt skilda personer som ändå säger samma sak: du behöver finna vila i Gud. En av dessa personer gav en bild av att jag är den där hästen precis innan start som vill ut och prestera men sa samtidigt att jag behöver också vara lammet på en äng som bara är, inte är fokuserad på prestation utan bara vilar.

Så den här hösten har jag utmanat mig genom att tacka ja till olika saker som tänjer på min prestationsförmåga, samtidigt har jag varit jättenoga med att få vilan med Gud varje dag. Hur kan man vila på det sättet kanske du tänker?!? Ja det är nog olika hur vi är och vad vi gillar, men en tidig morgonpromenad men en predikan eller med lovsång i lurarna, eller en stund med Bibeln vid en tekopp, eller bara ställa klockan på 15 min och sen ligga och prata med Gud, ibland med en powernap som följd är vila för mig.

Visst tv, sociala medier och endel hushållsarbete får ta stryk - de två första är bara ett +, men det sista får jag ibland må lite dåligt över när det inte är städat och fixat som jag skulle vilja ha det.

Det jag har hittat är hela skillnaden, för mig snurrar livet på, men varje dag får jag vara där det inte finns någon prestation - där jag inte läser för att ha läst, inte ber för att ha bett utan bara får vara i Guds närhet.

Tillsammans på vägen! /Frida

19 nov onsdag

En helg med Sport For Life

Kan ni gissa vad jag har gjort i helgen... japp, varit på resande fot...igen. Men den här gången skriver jag inte medan jag reser, utan några dagar efteråt. Jag hade faktiskt tänkt blogga på flyget upp till Luleå, men vi han knappt starta så sov jag som en bäbis (dom kanske inte sover särskit bra under starten, men ni fattar).

Jag har varit en helg och gjort Sport For Life grejer - ööö, vad är det kanske du undrar, inte helt konstigt. På fredagen for vi till Bosön där kristna elitidrottare har "läger" en gång per år som anordnas av Sport For Life och KRIK tillsammans. Det var fantastiskt roligt att äta (Förstår ni vilka enorma mängder mat det ska gå på ett sånt ställe!!!) , prata, skratta och lovsjunga tillsammans - gav verkligen mersmak!

Under helgen har Johan Lagerbeck (som jag har kamperat ihop med) vid olika tillfällen tagit en massa bilder och försökt få ihop lite filmmaterial till bl a bloggen, vilket jag tycker har varit riktigt jobbigt. Jag är inte van att stå framför kameran på det sättet och jag anar att inte särskilt många kort var något att ha, men hoppas på några så att jag slipper göra om det på ett tag... :) Johans härliga fru skrattade gott när jag ena morgonen vid frukosten frågade honom: "Jaha, vad ska vi göra idag? Vad vill du att jag tar på mig" - kanske inte den vanligaste frågan till en annans man...

På lördagen montrade vi på Pingst Ledarutveckling i Västerås och pratade med olika ledare i de lokala församlingarna som på ett eller annat sätt har med Sport For Life att göra eller är i ett skede att vilja starta igång något i sin församling. Vi gjorde enkätundersökningar om träningsvanor bland Pingst ledare och vad vi på SFL skulle kunna bidra med i deras sammanhang.

Vi var även med på de olika mötena och seminarierna som fanns under dagen och eftersom jag hade varit på samma sak när det hölls i Umeå helgen innan så kunde jag välja ett annat seminarium än det jag var på då och fick chans att lyssna på Peter Halldorf undervisning om hur man kan få uppleva Gud på ett djupare plan i sitt liv - är fortfarande (positivt) skakad i mitt inre efter det. Har gömt det djupt i mitt hjärta och begrundar, reflekterar och bearbetar. Ibland gör saker och ting djupa avtryck i ens liv, milstolpar som kan påverka ens riktning under lång tid framöver - den här upplevelsen anar jag kan få vara en sån sak för mig.

På söndagen var förmiddagen vigt för foto och filmning...för att sen bara hinna titta förbi på gudstjänsten i Pingst Eskilstuna (Johans hemförsamling). Och med en snabb lunch i magen hoppa på bussen som skulle till tåget som skulle till flyget hem.

Typ så...

Det som slog mig nästan som ett knytnävsslag under resan var hur extremt många människor det finns, ja, jag har anat redan innan att det finns en och annan utanför kommungränsen... men det blev så levande för mig! Det är så många människor som jag skulle vilja lära känna bättre, få dela livet med - och det finns så många församlingar som jag skulle vilja få se mer av och vara en del av.

Önskar att det fanns något, nånstans där man får all tid i världen att bara vara med varandra - där man förstår varandra över språkförbistringar, kommunicationsmissar, kulturskillnader och allmänna olikheter och sen bara glatt och öppet kunde hitta på en massa skoj tillsammans med och där Gud var en helt naturlig del av gemenskapen. Tur att den platser existerar och att vi får chans att komma dit en vacker dag om vi vill :)

Tills dess får man ta hand om de man har nära sig och försöka låta smaken och doften av himmelriket sippra ut redan här och nu.

Tillsammans på vägen! /Frida

3 nov måndag

Ljuset i mörkret

November... kan det bli värre? Googlade lite på november och insåg att denna månad inte bara verkar tråkig och dyster, den ÄR tråkig och dyster. Några axplock av "detta händer i november": Allhelgona (vackert men dystert), Lenin tog makten 7 nov 1917 och grundade Sovjetunionen (jippi...not!), Karjala Cup spelas (finns det någon mer ointressant cup?!?) , Novemberkåsan körs (lerigt och geggigt)

Även i kyrkoåret är november kanske inte den glättigaste måndaden: Den yttersta tiden, vaksamhet och väntan och domsöndagen... heavy stuff!

Å i mitt eget liv ser det ut typ så här: pass att koreografera, predikningar som ska göras, planeringar och en massa träffar. På hemmaplan ska jultidningarna som barnen har sålt (inga kommentarer här tack...) delas ut, julklapparna som aldrig hinns med i december ska köpas och huset som bara "vi röjer lite för att inte leva i en svinstia"-städats ska få sig en riktig omgång, allt måste vara färdigt innan julens alla åtaganden med 6 föreställningar med kyrkans julmusikal, inpluggning av nya Les Mills koreografier, predikningar och adventssamlingar, och vår 4-dagars nyårsfestival UNITE15 sätter igång.

Men mitt i detta inser jag att det kan vara helt underbart att leva - att de yttre omständigheterna och denna månads förutsättningar egentligen inte behöver påverka mig särskilt mycket. Jag gick ut och gick i morse (här ovanför ser ni dagens vy från köksfönstret i Boden) hurvigt, småhalt och disigt var det - men med en människa som talade om ljus, kärlek och glädje i mina lurar kom jag hem så upplyft och tacksam som man bara kan vara.

I bibeln står det "Sedan talade Jesus till dem och sa: Jag är världens ljus. Den som följer mig ska inte vandra i mörkret utan ha livets ljus."

Å det är precis så det känns - som att ett inre ljus lyser i mig så att det mörka som finns både utanför och inom mig trycks undan och trumfas av det ljuset.

När jag tar en stund med Jesus, vilket kan vara allt ifrån att läsa bibeln och be till att göra något för någon annan så kommer alltid en känsla av frid, kärlek och glädje över mig - inte något som ser ut eller känns bra för stunden och sen ger en bitter eftersmak (vilket endel vi gör kan ge...) utan en total sann lycka - djupt rotad i hjärtat.

Ja men mycket kan ju vara ljus i våra liv, kanske du tänker; den man är kär i, vänner, ett meningsfullt arbete, träningen, god mat, kultur och nöjen.

Mmm, men det finns en dimension till - för ALLT detta kan tas ifrån oss (även om vi i trygga Sverige nog har svårare än andra att tänka oss det) Men det finns något som INGEN kan ta ifrån oss som står fast igenom alla livets säsonger och som skapat allt detta sköna som vi får njuta av.

Jag tror att alla människor är skapade till att ha en relation med Gud, så att Han kan leda oss rätt - för alla dessa fantastiska sakerna jag räknade upp här ovanför med kärlek, vänner osv kan ju också bli de största misslyckandena, såren och missbruken i våra liv. Och jag tror inte jag är ensam att känna både skam och skuld när jag tänker på endel saker som inte blivit så bra på dessa områden!

Det är därför det är så skönt att i höstrusket få luta mig emot Gud som är ljus, som vill leda mig rätt i vardagen och som förlåter mig och vill upprätta mig när livet kraschat. Om du inte prövat... be bara "Gud, om du finns..." ärligt så ska du få se.

Tillsammans på vägen! /Frida

23 okt torsdag

En dag i taget...

Än en gång är jag på resande fot i skrivandets stund, den här dagen går färden till Lycksele för att planera Lappis 2015, och sen fortsätta med en nätverksträff till imorgon lunch.

Vägen är knagglig och knölig av kramsnön som kommit de senaste dagarna. Så just nu känns det som riktig vinter men jag anar att det hinner smälta bort minst en gång till innan det vita, kalla lägger sig för gott, eller ja, tills det blir vår.

Just den här perioden (kanske lite senare om du bor i södra Sverige) är ungefär som att vara i ett förhållande när förälskelseperioden är slut, då gäller det att ha en bra grund att fortsätta på för att hålla lågan vid liv.

För den bruna färgen på kroppen har tonat bort, de nya träningskläderna som gjorde att träningen kändes lite mer motiverad är nu insvettade, de gula, orangea och röda löven som gjorde promenaden och löprundan till en ynnest har lossnat och nu är det mesta grått och kargt. Hur kan man då hitta inspiration och motivation till att fortsätta träna?

- Gör det som är kul! Bry dig inte om om andra töntförklarar en idrott eller träningsform, testa och se, kanske är det nybörjarkursen i judo, Bokwa, Crosstraining eller skidorna/rullskidorna som får dig att hitta glädjen i träningen.

- Ha en träningskompis - delad svett är dubbel svett....kanske ett nytt ordspråk?!?

- Planera träningen, ska man (speciellt denna årstid) gå efter när man har tid och när man känner för det kan man lika gärna lägga ner, för det är nog mer regel än undantag att det är motigt att ta sig iväg.

Å skäms inte för att du prioriterar att träna - du kommer att ha så mycket mer energi och kraft än om du inte rör på dig för att investera i dom du älskar och det du brinner för!

Ta en dag i taget - idag kan du göra skillnad, för dig själv, för någon annan. I bibeln står det så här: "Gör er alltså inga bekymmer för morgondagen. Den skall själv bära sitt bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga." (Matt 6:34) Ibland gör vi våra projekt att börja träna eller gå ner i vikt, att ta tag i goda vanor, bli bättre på att vara med våra kära eller att umgås med Gud så stora och omfattande redan i tanken att de aldrig blir av att vi sjösätter det. Tänk istället litet och sätt igång. En dag i taget, det första som krävs för att göra skillnad är att börja.

Finns det något du har dragit på och inte kommit igång med, som inte blir av trots att du vill det?

Jag skulle verkligen vilja komma in i den goda vanan att inte fika och äta godis på veckorna och bara äta lite lagom på helgerna - tyvärr är jag, som jag skrivit tidigare som en alkoholist när det gäller socker - allt eller inget. Just nu är det allt, har tänkt att jag ska kunna, som normala människor bara minska ner lite för att hålla det på en sund nivå - men det är att bedra mig själv. Veckorna går och jag skjuter fram det sunda framför mig och tänker "imorgon då...". Men nu ska jag ta Gud i handen, be om Hans hjälp att ta tag i detta och göra det första för en förändring: att börja! Men bara idag - idag ska jag inte äta godis och fika...sen får morgondagen bära sina egna bekymmer det behöver jag inte tänka på nu.

Tillsammans på vägen! /Frida

Fridas Hälsoblogg

Välkommen till bloggen du ska följa om du vill få tips om hur du får livet att gå ihop med tro, träning och vardagsliv. Bloggare är SFL:s hälsoprofil Frida Nyberg som är tvåbarnsmor och jobbar både som gyminstruktör och pastor. Hoppas du får en trevlig och utmanande läsning och tveka inte på att ställa frågor eller kommentera inläggen.