Du är här:Start

24 sep torsdag

Dags att ta på sig kläder...

Vi var ute i stugan förra helgen - jag gick upp i skogen och bara njöt av de färgsprakande löven och de goda bären.

Hösten är verkligen både och, det är så vackert och klart, samtidigt ligger en hel kall och mörk vinter framför. Men jag ska försöka välja att se det första och tänka som mina barn om det andra "vadå jobbigt med vinter? Det är ju då allt roligt händer: skoter, skidor, bob och snökojor".

Jag pratade med en vän som jobbar på en förskola igår, där innebär hösten inskolning och påklädning. Våren är så mycket lättare, sa min vän, eftersom då är alla invanda och då tar man bort plagg istället för att bylsa på.

Sant! Men jag har nyss köpt ett Gnejs regnställ (nej, det var ingen produktplacering) och inser att hela skillnaden med känslan av att klä på sig handlar ju om vilka kläder du tar på dig.

De flesta situationer kan kännas hemska om man har fel kläder! Ett linne på vintern, en polokrage i ett kvalmigt rum, yllehandskar i slask eller kramsnö, en keps i kall snålblåst, eller en BH när man ska sova.

Vad vi väljer att ta på oss för kläder är avgörande, dels för vad vi praktiskt kan göra men också vad vi mentalt vill/vågar göra. Med obekväma, eller "fel" kläder kryper vi ofta tillbaka och vill gömma oss i mängden. Med funktionella kläder kan vi fungera bättre - bära möbler med handskar, vara ute i solen med keps, gå långt i gympaskor osv.

Ibland tänker jag att det är så här med livet. Vilka "kläder" vi klär på oss kommer att påverka oss så mycket. Endel tar på sig offerkoftan och bär den titt som tätt vilket kommer att sprida en rätt så unken doft i omgivningen. Endel har så perfekta kläder, pressveck och stärkta kragar, att de runt omkring känner sig sjaskiga och den perfekte måste hela tiden jobba på sin image. Endel vill få bekräftelse genom att ta av sig kläderna vilket ofta i efterhand leder till tomhet och en känsla av skam. Endel vågar inte byta kläder, fast de har vuxit ur dem och skulle behöva utmana sig genom att ta på sig lite större kläder.

Det här med kläder är svårt, man vill ju vara bekväm i sina kläder. Man vill också att de ska vara funktionella så att möjligheten att leva ett fritt, livsbejakande liv finns. Att de ska skydda mot väta, vind och kyla. Finns det såna kläder i livet? Ja, jag tror verkligen det,

I Kolosserbrevet 3:12-14 står det så här: "Klä er därför som Guds utvalda, heliga och älskade, i innerlig barmhärtighet, godhet, ödmjukhet, mildhet och tålamod. Ha överseende med varandra och förlåt varandra, om ni har något att anklaga någon för. Så som Herren har förlåtit er ska ni förlåta varandra. Och över allt detta ska ni klä er i kärleken, bandet som förenar till fullkomlig enhet."

‭De här kläderna vill jag ha!!! Men jag har insett att det är så lätt att klä på sig andra kläder när livet drabbar en. Jag har också insett att jag aldrig kommer att lyckas själv (det vet dom som känner mig) men genom att varje morgon ta emot Jesu kärlek och förlåtelse så är det som att byta om, att få på sig fräscha kläder som jag får nåden att bära.

För dom här kläderna får mig att njuta av livet, gör mig tacksam och ger mitt liv rätt prioriteringar. Dessutom fyller dom mig med frimodighet och en tro att allt är möjligt för den som tror.

Vilka kläder har du? Är det dom du vill ha?

Jesu kläder är faktiskt på REA just nu...eller förresten...dom är gratis för den som vill.

Nu ska jag kolla på vägen, är påväg till Vuoggatjålme och vi har redan passerat 3 älgar, vilket min man påpekar för barnen är därför att de är extra aktiva nu då det är brunst-tider, då är det bäst att se upp!

Tillsammans på vägen! /Frida

7 sep måndag

Växa i frihet

Fick denna bild skickad till mig av en vän på gymmet, den fick mig att reflektera över tankar som följt mig ända sen tonåren och ställde mig inför ett val.

Jag har idrottat så länge jag kan minnas, när jag gick in i puberteten simmade och spelade jag fotboll. Jag minns att jag tyckte låren bara blev större och större vilket säkert var pga både kroppens utveckling och kroppens belastning.

Men sen har den följt mig, eller kanske förföljt mig - tanken på mina alldeles för stora lår. Nej, du har rätt (för jag förstår att du tänker så) dom är inte alldeles för stora, men jag har UPPLEVT det så.

Fram till 21-års ålder trodde jag att det var sanningen, men i mars 2002 var jag med om en skidolycka vilket placerade mig sängliggandes i en vecka och sen sittandes i rullstol en månad. Jag fick mycket morfin och blev smått deprimerad vilket gjorde att min matlust var som bortblåst (vilket är, de som känner mig vet, väldigt olikt mig).

Bara på några veckor började mina lår försvinna, och efter två månadet hade jag gått ner flera jeans storlekar. Jag fick mig en tankeställare; smal visst, men svag och inte särskilt funktionell för min vardag.

Sen dess har det varit en resa, en resa för att bli fri! Nej, jag har aldrig lidit av ätstörningar eller gömt mina kroppsdelar på ett speciellt sätt, jag har nog bara haft vanliga komplex, så där så att man anpassar klädsel och annat för att inte framhäva just den kroppsdelen.

Men den största resan jag har gjort är tillsammans med Gud. Visst, jag har alltid hört att jag är skapad underbar, men det har liksom aldrig gått ända in, till hjärtat. Men de senaste åren har jag på olika sätt exponerat mig själv mer och oftare för gemenskapen med Jesus. Men jag har inte specifikt rört vid frågan i synen på mig själv utan bara låtit relationen med Honom växa - och när jag nu fick denna bild skickad till mig så insåg jag att det har påverkat mig så mycket mer än jag själv har insett.

Det står i Joh första brev 4:18: "Rädsla finns inte i kärleken, utan den fullkomliga kärleken driver ut rädslan. ."

‭‭När vi exponeras av Guds fullkomliga kärlek drivs rädslan ut, rädslan att inte duga, rädslan hur andra ska se på oss, vad andra ska tycka.

Precis som många gånger tidigare fick jag ett val när jag såg bilden, gömma och glömma den, eller låta den synas. Jag har mer och mer på senare år låtit det jag har upplevt som mina "svaga punkter" på kroppen synas och tankarna på hur jag uppfattas har minskat avsevärt.

För varje gång jag inte bara tänker att jag duger utan faktiskt lever att jag duger så erövrar jag mer och mer frihet.

Och den friheten är så härlig, det är som att andas klar höstluft på väg till älgpasset (lycka till alla ni som är i skogarna just nu btw)

Kan inte låta bli att dela dagens bibelord från "Holy Bible" appen: "Fjärran ifrån uppenbarade sig HERREN för mig: "Med evig kärlek har jag älskat dig, därför låter jag min nåd förbliva över dig." ‭‭Jeremia‬ ‭31:3‬

Tillsammans på vägen! /Frida

20 aug torsdag

Regnet var nog tårar

Oj, vad det har regnat denna sommar. Hela juli försvann i ett töcken av moln, regn och kyla - det jag tänkte göra blev inte gjort. Dessutom har jag tränat mindre än övriga året vilket har medfört att jag har haft ont i både axel och rumpmuskel - åldern gör sig påmind...

Men det konstiga är att det jag inte tänkte göra istället gjordes. Jag har läst kurslitteratur och vilat på soffan, sett film och spelat otaliga omgångar Maxiyatzy med Olivia, och vet ni, jag har fått uppleva Gud på ett alldeles speciellt sätt, och när sånt händer är helt plötsligt vädret inte det viktigaste.

En vän till mig beklagade sig över det dåliga vädret på FB, jag sa att vi skulle styra upp en fest, typ ett knytkalas men en massa lekar o sånt för att förgylla sommaren med varandras närvaro, men det rann ut i sanden. Att jag aldrig tog tag i den där festen kommer att gräma mig länge, för i början på augusti dog denna vän i sitt hem helt oväntat. Hon lämnade efter sig man och tre små barn, och där stod vi, endel närmare endel längre ifrån, men vi stod där och blev helt förlamade av sorgen som sköljde in i våra liv.

Jag ska inte beskriva sorgen, för det har jag inte orden till, men jag tänker på allt regn som föll innan hon dog som tårar - som att Gud sörjde över att vi skulle behöva gå igenom detta, att vi lever i en så trasig värld. Men så mitt under sorgen så växlade vädret, vi fick ta av oss kläderna och inse att det fanns värme i luften trots att sommaren skulle vara slut, som en påminnelse om den värme som väntar i himlen då livet tar slut.
Men det var också en annan värme som kom, den som visar sig i de äkta kramarna, de osminkade leendena och tårarna, värmen i tankar och böner, i gemenskap och uppoffringar.

Tänk vad lätt det är att bli kall inombords, att prestationer, prylar, status och pengar blir det viktigaste - och där står vi som kyrka och säger "Gud har skapat dig för att du ska få ha en varm relation med honom och med dina medmänniskor" vilket många svenskar idag fnyser åt, skrattar lite åt eller kanske tycker att det är lite gulligt med dom där gamla kristna traditionerna.

Men för mig är min Gudsrelation högst aktuell, den är väldigt 2015! För jag kan säga att det som bär, på riktig, när dagen är slut, det som fyller mig med värme trots all kyla jag möts av i form av lidande, sorg och hat i vår omvärld, i min omgivning och i mitt eget liv det är när Guds kärlek sveper in. När det lilla, fjuttiga och halvkassa jag gör får betyda något stort i någon annans liv därför att Gud ledde mig just dit, just då, för att göra just det han såg att denna människan behövde. Det är stort, riktigt stort! Och när det dessutom funkar bakvänt, när jag själv föll, när det var min egen telefon som ringde med en uppmuntran precis i rätt tid, då är det som att landa i bomull.

Vi sjöng "du omsluter mig på alla sidor och du håller mig i din hand" på vårt barnläger för drygt en vecka sedan, då önskade jag av hela mitt hjärta att varje barn och varje vuxen skulle få uppleva att det är sant. Men som med allt i vårt liv kan vi välja... Jag vet att det inte är PK, coolt eller på något sätt uppmuntrat i vårt samhälle, men om du i ditt hjärta längtar ändå... Gör som Jesus själv säger "kom med och se".

Vill du uppleva Gud? Läs Psalm 139 och öppna ditt hjärta.

Tillsammans på vägen! /Frida

(Denna gång blev det lite "sport" och mest "for life", men jag ska ta igen det nästa inlägg)

5 jul söndag

Lappis 2015

I skarven mellan att avsluta det sista jobbet och att börja semestern skriver jag nu detta inlägg. Precis hemkommen från den kristna festivalen LAPPIS som håller till utanför Lycksele ska jag nu försöka prestera något vettigt innan jag stänger av hjärnan och trycker på autopilot.

Ibland undrar jag om jag har guldfiskminne eller om minnen förändras i takt med tiden. Minns inte att jag har behövt en semester så mycket som detta år, men det kan hända att jag har tänkt så varje år? Nåja, nu hoppas jag att de sista sakerna faller på plats ikväll så att jag kan vakna upp imorgon och bara vara, typ - grästet ska klippas, tvätten från den sista veckans husvagnsboende ska tvättas och huset som är belamrat med diverse prylar i ett enda kaos ska städas... sådär ja - semesterångesten på plats!

Veckan som gått har varit helt underbar - att få tjäna och betjäna människor med diverse olika saker är krävande men en av de allra bästa sakerna som finns. Man lägger sig helt slut, men så välsignad! Många härliga samtal om både livets djupaste djup men också om livets ytliga skvalp.

Som förra året körde jag 3 Crosstränings pass under veckan - en blandning av diverse godsaker för kroppen. Uppvärmning - 2 intervallblock - ryggstyrka - 2 intervallblock - magstyrka - stretch. Som vanligt är det en smått andlig upplevelse att stretcha till OCEANS (Hillsong) och samtidigt ha en solig himmel med några vackra Cumulus-moln ovanför sig. Vädret var verkligen med oss alla tre passen, vilket också myggen var - framför allt det första passet!

Tidningen Dagen var där och gjorde ett reportage om oss, vill du läsa det är det bara att klicka på länken:

http://www.dagen.se/frida-nyberg-gör-lappis-lite-sportigare-1.371586

Några saker jag ska försöka göra nu när semestern börjar:

1) Ordet SEN ska användas så sparsamt som möjligt

2) Ta mig tid att vara nära min man...ofta

3) Många spontanbesök hos goa vänner

4) Spela strategispel till långt in på natten

5) Bada bastuflotte till långt in på natten

6) Någon slags träning varannan dag för kroppens välmående.

7) Läsa bibeln en lite längre stund varje morgon för själens välmående.

Vad vet du att du och (om du har någon) din familj mår bäst av? Se till att göra det den här sommaren - även om det innebär att använda strategier. Det goda i livet kommer inte bara till en, det handlar om prioriteringar.

Tillsammans på vägen! /Frida

17 jun onsdag

Yoga

Nu ska jag skriva om en sak som kan upplevas fel för en del, och rätt för andra och alla dessa kallar sig kristna, jag ska skriva lite om Yoga.

Och nej, om du förväntar dig en faktatext där det i slutet kommer klara besked och tydliga svar på vad du ska tycka och göra kan du sluta läsa på en gång, för vid fortsatt läsning kan jag lova att du blir besviken.

Men jag vill börja med att säga att min relation med Gud är väldigt viktig, det är kanske svårt att förstå om man inte är troende... Men det är ungefär som att man tänker sig ett förhållande. Om jag är gift med någon är det i min värld inte ok att flörta med någon annan, eller att starta en relation med någon annan. Visst jag kan bli lockad eller dras till någon som är trevlig, ser bra ut eller bekräftar mig, men min lojalitet och mitt val är hos den jag gett mitt hjärta till.

Och jag har gett mitt hjärta till Gud, han har skapat mig - gett mig en mening och ett syfte med livet, han älskar mig och vill leda mig genom livet, han är mitt ankare och mitt yttersta hopp, DÄRFÖR är det viktigt för mig att vara rädd om min gudsrelation, och där kommer denna fråga in för mig. Är Yoga något som skadar min gudsrelation? "Flörtar" jag med någon/något annat som får ta plats i mitt liv som i slutändan kan leda mig bort från Gud?

Jag var på ett stort träningskonvent i Globen, Paulo Roberto föreläste och pratade bl a om vikten att ha en tro (de ni!) men han började att konstatera att svenskar idag inte tror på Gud också ställde han den öppna frågan: vad tror svensken på egentligen??? Vi åskådare hann knappt uppfatta frågan och än mindre formulera ett svar för oss själva förrän en tvärsäker röst högt sa: "Yoga", och efter en stunds betänketid hördes många mumlande röster som stämde in.

Och det stämmer, många idag tror att Yoga är den nya vägen till frid, harmoni och lycka.

Jag har gått BodyBalance-utbildning där rörelser med inspiration ifrån Yoga, Qigong och Pilates varvas. När jag gick den utbildningen var jag skeptisk, jag tänkte att om det blir andligt eller om jag skulle uppmanas att på något sätt tillbe något/någon annan än Gud så skulle jag kliva åt sidan och inte delta. Men så var det inte alls, vi övade fantastiskt sköna rörelser för kroppen, övade kroppskontroll, teknik, instruktioner och musikförståelse. Övade andning och avslappning vilket jag har haft mycket glädje av senare vid graviditet, stressiga perioder osv.

Sen har jag instruerat passet i flera år, under avslappningen har jag alltid tyst, för mig själv bett för var och en som var med på passet. Jag har tyckt det varit roligt och väldigt härligt att leda passet.

Men för några år sedan slutade jag instruera detta pass och det var inte BARA för att jag var lite trött på det eller för att jag inte hade tid, jag upplevde att jag skulle sluta.

En av mina förtrogna vänner var på samma pass i en annan stad - där var andligheten en del av passet och deltagarna uppmanades att på olika sätt öppna sig för detta - vilket hon upplevde var obehagligt och inte alls vad hon ville. Samma vän var på mitt pass och upplevde det bra och skönt.

För min egen del har jag som sagt tyckt väldigt mycket om dessa rörelser, tekniker, andning och avslappning. Men problemet FÖR MIG är att det Yoga-förpackas och vad du då får, om det är andliga inslag, mantran, tillbedjan av både det ena och det andra, det beror mycket på instruktören!

Men vad är allt detta? Är det bara rörelser eller är det att tillbe något annat än Gud när man gör Solhälsningen eller Krigaren?

Ärligt: Jag vet faktiskt inte!
Men jag upplevde, precis som om man börjar komma en person av det andra könet lite för nära och man blir osäker om det börjar bli lite "to much" för en själv, för den andre eller för sin partner, så backar man. Relationen med sin partner är mer värd - jag klarar mig utan den andre eller klarar mig med en mer ytlig bekantskap. Och precis så gjorde jag med detta, jag backade.

Ångrar jag mig? Inte alls! I dagens läge har jag däremot ett stretchpass där vissa rörelser som liknar Yogans finns med - för många av rörelserna är fantastiska för kroppen!!! Men friden, harmonin och lyckan söker jag på annat håll - i bönen. För i vår tro finns ju allt detta, det är bara att bön förknippas ofta med något tråkigt, något läst och något man blir tvingad till. Men bönen är verkligen en stund med Gud själv, där mina tankar får snurra långsammare, där tempot dras ner, där jag finner ro men också där jag får inspiration, kan få nya perspektiv och ibland svar på mina bryderier.

Ja, jag har klivit en bit bort ifrån en "rörelse" som tillber jorden, tackar solen och som säger att allt finns i oss själva.

För jag vill inte tillbe det skapade, jag vill tillbe Skaparen, jag vill inte tacka något som inte har gjort nått för mig utan tacka Han som gjort allt för mig och framför allt vill jag inte fyllas ännu mer av mitt eget och mitt ego - jag vill fyllas av Guds kärlek, den som beskrivs i 1:a Korintierbrevet 13.

Det här är min vandring och min brottning. Din kanske ser annorlunda ut! Vill du prata vidare om det, bolla frågor eller diskutera något, tveka inte att höra av dig till mig på mailen: frida@sportforlife.se

Tillsammans på vägen! /Frida

9 jun tisdag

Solinspiration

Måste börja med att be om ursäkt för ett mycket sent blogginlägg... Jag är i Turkiet och har inte gjort allt jag ska - att mobilen hamnade i poolen har dessutom inte underlättat alls, kan jag väl lugnt säga. Tacksam över en vecka med brorsans dotter Ella och min mamma, men idag har de farit hem, så jag och barnen har kvar tre dagar till på tu man hand här.

Detta är en blandad semester och jobbresa, jag har hunnit koreografera 11 av 15 seniorpasslåtar (som ska vara korrade o filmade innan semestern), pluggat in hela Bodypumpen och 8 av 15 Bodysteplåtar som ska köras två dagar efter hemkomsten. Och i allt detta har jag läst 1:a Kor 13 om och om igen och ska göra en predikan till på söndag. Mycket gjort, men ändå endel kvar på "att-göra-listan".

Men jag gillat detta - för jag får vara i en annan miljö och får ny inspiration. Tid för att misslyckas med koreograferandet och testa något annat om och om igen. Tid för tankar som kanske inte annars får möjlighet att tänkas klart.

Vet att solen lyst med sin frånvaro (mycket motsägelsefullt uttryck det där...) i stora delar av Sverige och jag har tänkt på hur otroligt tarvlig man är som människa! För oftast när man far så önskar man att det ska bli dåligt väder hemma, tänk vad taskigt egentligen - inte nog med att man får fara iväg till sol och bad man önskar dessutom att de som är kvar hemma inte ska få njuta av den skrala sol som Sverige har att erbjuda - så egoistiskt man är!

Men denna gång har jag faktiskt reflekterat över det och lidit med alla solälskade människor i Boden och Sverige. Hoppas att det blir en fin sommar så att vi får en rejäl dos av sol och värme på hemmaplan - för det gör något väldigt gott med oss.

Nu börjar nedräkningen till våra sommarkonferenser Nyhem och Lappis, som vanligt körs det friskisgympa och springlopp på Nyhem och det blir en favorit i repris (om ni frågar mig) med CROSS-träning på Lappis som jag ska hålla i.

Har fått frågor angående Yoga och kristen tro genom årens lopp, detta kommer jag skriva lite om nästa blogginlägg (som kommer redan om en vecka).

Nu ska jag gå och reda ut ett bråk vid poolen - tänk att vart man än är i världen är det lika roligt att reta sin lillebror och lika självklart att då dra sin storasyster i håret...

Tillsammans på vägen! /Frida

20 maj onsdag

Att stretcha eller att inte stretcha - det är frågan…

Brukar du stretcha före passet, eller kanske efteråt? Varför gör du det? Behöver du det eller är det bara en gammal vana som du lärt dig att göra för att andra gör det?

Det finns många olika skolor i denna fråga och jag är inte expert på någon av deras forskning, men så mycket vet jag att de är totalt emot varandra. Endel säger att man inte ska stretcha, endel säger att man absolut ska stretcha. Men min fråga är VARFÖR stretchar man? Varför stretchar du?

För att få mindre träningvärk?
Om anledningen till stretchnigen är detta så bör du veta att det mest effektiva sättet för att utesluta träningsvärk är att varva ner. Man har gjort tester på slalomåkare som bara ställt sig stilla efter ett störtlopp och de som fått sätta sig på en motionscykel med lätt motstånd och trampa ur benen, där såg man en stor förbättring av återhämtningen och reducerad träningvärk hos de som varvade ner. Alltså spurta gärna, men låt inte det vara det sista du gör innan du ställer dig i duschen.

För att bli mer rörlig?
Ja, vill man bli mer rörlig så ska man stretcha - men det krävs tid och upprepning. Ingen 15 sek stretch kommer någonsin att göra oss mer rörliga. För det första ska man hitta rätt muskel, fokusera på att få ut muskelns längd och sen hålla ca 30 sek, upprepa detta 3 ggr. Men då kommer nästa frågaÄ

Behöver du bli mer rörlig?
Det finns ganska många som är överrörliga, dessa personer behöver ju inte alls töja ännu mer, det gör mer skada än nytta - så allt är inte bra för alla! Sen är frågan vilken idrott du håller på med, vill du träna upp musklerna att bli explosiva så är mycket stretchande kanske inte att rekommendera (inte att förväxla med att vakta om att ha fortsatt bra rörelseomfång i kroppen).

För att det känns så bra i kroppen?
Det här argumentet är inget vetenskapligt men nog så viktigt, och oftast väldigt sant. Men som sagt, man behöver veta hur ens egen kropp fungerar, om det är lämpligt att stå och töja en massa och man behöver veta vad man vill bli bättre på och vilka resultat man vill ha.

Själv har jag stretchat väldigt olika mycket i olika perioder. Under graviditeterna tog jag det varsamt eftersom man då har hormoner som påverkar kroppen så att man blir mer elastisk och rörlig.

När jag bröt nyckelbenet som 10-åring gick jag med armen nära kroppen i 90 graders vinkel några veckor, har sedan dess inte riktigt kunnat få ut armen fullt utsträckt - fick jobba mycket med stretching under lång tid för att få en bra fungerande arm igen, att bibehålla rörelseförmågan är jätteviktig!

Och en sak som jag har haft problem med länge är att fotleder/hälsenor/vader, allt i den regionen är väldigt kort vilket gör att jag fäller fram överkroppen mer i benböj och att jag som springer på tå i löpning får väldigt mycket träningsvärk efteråt. Tjuvlyssnade på en instruktion, som en av våra duktiga ägare hade på Stand Fysiocenter (gymmet där jag jobbar) till en kund som skulle bli mer rörlig i fotlederna, jag testade då hans rekommendationer. Och OJ vilken skillnad! Upplever det väldigt positivt att stretcha innan jag ska träna så att jag har mer rörlighet under träningspasset. Löpsteget kändes bättre och träningsvärken är 1/10 av vad den brukar vara i vaderna. Benböjen går också bättre att vara med upprätt i, även om det bara är någon grads skillnad i lutning gör det stor skillnad på belastningen av ryggen.

Jag tycker för min egen del att det är väldigt skönt att stretcha och har blivit av med ländryggsproblem när jag stretchat höftböjaren, och får ett allmänt välbefinnande i hela kroppen efteråt.

Men hur är det egentligen? Ska man stretcha?
Läs på lite, lyssna på olika "skolor", fundera hur din kropp fungerar, fundera på vilka resultat du vill ha och känn efter om det känns bra i kroppen när du har gjort det.

Men du - att sträcka på sig är inte att stretcha, och det mår ALLA bra av att göra några gånger varje dagÄäven tigrarna :)

Tillsammans på vägen! /Frida

6 maj onsdag

Ande Kropp Själ

"Av jord är du kommen" sägs det på begravningen, vilket syftar tillbaka på skapelseberättelsen om hur Gud skapade den första människan. Att Gud formade människan av jord från marken. Mycket osannolik berättelseÄ men det är så ofantligt mycket mer osannolikt att våra kroppar är sprungna ur ett kaos, att alla dessa extremt exakta parametrar av månens avstånd till jorden, syrehalten i lyften, mängd vatten på jorden, jordens dragningskraft osv bara är slump. Nä, att det finns en intellektuell designer bakom vår snillrika kropp är jag helt övertygad om, och förenklat tänker jag att det är som i skapelseberättelsen Ä av jord är vi komna.

Men inte nog med det, där fortsätter Bibeln med att säga att Gud blåste liv in i människan. Det är ju väldigt fascinerande Ä för det är ju något speciellt med livet, det är så...levande.
När barnen ligger och sover på morgonen, den tunga andningen, bröstkorgens rytmiska rörelse upp och ner är så fylld med en känsla av frid. Men sen, i ett slag, slås de busiga, förväntansfulla men lite trötta ögonen upp och livet tar plats i huset Ä det fullkomligt fyller huset så till den vida grad att man titt som tätt får skicka ut detta liv utomhus för att leka av sig. (ja ni ser ju på bilden...)

Att Gud skapade oss som levande, kännande varelser i en kropp av kött och blod pekar för mig på att vi är en enhet Ä så mycket mer än vad vi tänker oss. Några av oss har varit med om att må dåligt inuti, en depression, oro av något slag, blivit utsatta för psykisk mobbning/misshandel, hög stress eller andra saker som inte alls har med vår kropp att göra utan vårt inre. Men likväl är kroppen fullt involverad, man går upp eller ner i vikt, får ont i magen, ont i huvudet, glömmer saker, är trött, har sämre hållning osv. För det som händer med vår själ påverkar i högsta grad vår kropp.

Det jag ser mer och mer i vårt samhälle är en ökad separation mellan kropp och själ åt det motsatta hållet. Att vi kan göra vad som helst med våra kroppar utan att det påverkar vårt inre.

- Mixtra med olika dieter Ä det går ju alltid att byta igen,
- Ha sex när var och hur som helst Ä det är ju ändå bara sex,
- Trycka i oss olika pulver, energidrycker och liknande dag efter dag Ä allt för att orka och optimera denna dag,
- Alkohol och droger Ä vadå, baksmällor varje helg ingår i livet.
- Träna oavsett vad kroppen säger Ä den ska tuktas och formas till vilket pris som helst.

Det står i bibeln att det vi gör mot vår kropp har svårare att lämna oss Ä vår kropp har ett eget minne. Tänk bara hur mycket som kan sättas igång i kroppen av att komma in i ett kök där det luktar kanelbullar Ä eller om vi ska gå förbi huset där hunden hoppade på mig som liten, vi kanske inte ens registrerar allt, men kroppen minns och det vattnas i munnen av bullarna och det bildas en klump i magen vid huset.

Jag tänker att vi inte alls behöver pröva allt Ä det är mycket jag inte vill ha som ett minne i min kropp! Värna om din kropp, för den påverkar ditt inre mående.

Men hallå Anden dåÄ? I överskriften stod det Ande Kropp Själ, vart försvann anden? Anden är den tredje parten i denna Kinderäggs-princip som kallas människa.

Jag tror att vi också kan bli fylld av ande.

Jag brukar beskriva det som att Gud skapade människan med ett utrymme som bara Han kan fylla. Anden är precis som de sovande barnen, vilande, avvaktande, väntande Ä för till skillnad från kroppen och själen som blev oss given när vi formades i vår mammas mage så är Anden något som får liv i oss när vi själva bjuder in Gud i våra liv.

Vad gör Anden då?
Min erfarenhet är att den balanserar upp de andra två delarna. Kroppen och själen skulle i mitt fall inte klara sig själva Ä det tippar än hit och än dit, men med Anden så upplever jag att saker och ting får rätt proportion, sin rätta plats och det blir balans. Lilla jag får ha en relation med Gud själv, och rummet som ekade tomt inom mig är fyllt med hans nåd och kärlek.

Är du nyfiken på att få veta mer? Maila mig på frida@sportforlife.se så tar vi en fika, bor du långt bort så kan vi maila och sen ta en fika när jag är i närheten ;)

Men det bästa sättet att få veta mer är faktiskt att börja prata med Gud själv...en bön i all enkelhet!

Ande Kropp Själ - en människa.

Tillsammans på vägen! /Frida

20 apr måndag

Chocka dig själv lite då och då...

För en vecka sedan var jag i Dundret (Gällivares slalombacke), familjen hade hyrt hotellrum och åkte slalom på lördagen, på söndagen var vi däremot i längdspåret, för jag körde tävlingen Dundret Runt Skate och min dotter Olivia körde Barnens Dundret Runt.

Ni som har läst bloggen tidigare vet att min skidvana inte alls lämpar sig för att åka en tävling (har åkt typ 8ggr i år, 1,5 mil som längst), men tänk vad roligt det är att bara göra det ändå! Att kliva ur sin säkerhetszon och göra något man inte vet om man klarar av. Sagt och gjort - ett klassiskt infall tog mig från hotellfrukosten ända till startlinjen för att åka 31km skate. Ok... LÅNGT bakom startlinjen, där framme stod Hellner och Rickardsson, bakom dem en drös med människor som var så otroligt kittade. Själv åkte jag med mitt typ 15 år gamla R90-ställ och fingervantar i bomull.

Så väl där backade jag bak när alla började hitta positioner för startskottet, så första stunden var det trångt, bökigt och endel väntande, fantastiskt fascinerande att se paniken i allas ögon när någon annan ramlade och de bara skulle fram på något sätt. Människan kan vara ganska primitiv i dessa stunder...

Nåja, ut ur trängseln och in i omkörningsfilen, första 5 km handlade om att bara mata sig framåt. Tveksamheten steg när det kändes som att jag bara kryssade mig fram...tog jag i för mycket? Skulle jag gå in i den berömda väggen efter 2 mil och behöva plågande, likt Per Elofsson i den klassiska genomklappningen mot den dopade Muhlegg, släpa mig fram den sista milen. Men jag upplevde mig inte trött så jag körde vidare, jag hade ju fortfarande min taktik klar. Innan loppet när min man peppade mig sa han att om allt skiter sig helt är det ju bara att feka en skada så kommer någon skoter eller nått och hämtar en - så det var min nödutgång.

Det finns en sak jag lärde mig den där dagen: fy vad tråkigt det är att köra skate i 3 mil. Innan jag ens kört 1 mil var jag uttråkad - nä inte så trött, men leds! Så i mitt huvud började jag fundera hur jag skulle göra denna upplevelse till något kul, och hur jag kunde sysselsätta mig själv. Då kom jag på den briljanta idén (tyckte jag själv iaf) att göra det jag är bäst på: peppa och pusha andra. Sagt och gjort, jag bestämde att jag varje gång jag stakade förbi någon (man var tvungen att staka sig om, det var för trångt för två skateåkare i bredd) så skulle jag säga något positivt och peppande.

Detta resulterade i två saker - många härliga kommentarer om dålig dag, förkylningar, ålderskänningar osv bland de jag for förbi. Men det resulterade också i att de 31 km blev en väldigt rolig sträcka! Dessutom blev jag förvånad över min egen otävlingsinstinkt (nu får jag en röd markering under det ordet för att det inte finns, det finns visst - i Norrland!) trodde ändå jag skulle gå på mer - ta det seriösare. Men det var nog att jag körde loppet, att jag faktiskt hade vågat göra något jag aldrig gjort tidigare, som redan kändes som en vinst.

Till och med på ingången av spurten peppade jag han som åkte upp jämnsides, han tittade flåsande på mig och det slog mig att det var mot mig han spurtade. Och jag konstaterade lugnt att jag inte överhuvud taget brydde mig om han kom före, för jag kom i mål!

Och vet ni, det var jättekul! Nä, kanske inte att åka egentligen, men att göra något outside the box. Att inte röra sig på mammas gata och ha handfängsel och livboj hela tiden utan att våga göra något annat - att våga utan att veta hur kroppen eller hjärnan skulle tackla det.

Hela veckan har jag kommit tillbaka till detta i tanken, hur mycket glädje, energi, självförtroende och självkännedom man vinner när man utmanar sig.

Finns det något du under den här våren skulle kunna chocka dig med? Något du inte vågat, inte trott att du skulle klara eller något du tänker att andra skulle ha en massa åsikter om. Kom igen - utmana dig själv, ta hjälp av någon om du behöver support att komma till skott men framför allt, försök att ha riktigt riktigt roligt!

Ja just det, ni kanske ville veta min tid i mål? Jag trängdes, kryssade mig framåt, åkte skidor, drack liiite för varm saft och peppade andra i 31km på 1h och 52min. Nöjd!

Tillsammans på vägen! /Frida

9 apr torsdag

Påsklov

Många gav sig iväg - bort från lägenheten eller husets måsten och for västerut, mot fjälls. Så gjorde även vi detta år - vi drog tidigt på annandag påsk eftersom min man jobbade på brandkåren under helgen och jag själv predikade på påskdagen.

Vi for till Hemavan för att i 3 dagar pumpa puder och umgås med min mans bror och hans familj. Nu hemkomna kan jag summera med några riktigt trevliga dagar. Men jag kan inte låta bli att konstatera några saker som säkert kommer att få mig att verka både gammeldax och bakåtsträvande.

När barnen var med i en skidtävling i barnbacken fick jag charterfeeling och fick en avsmak inombords. Allt var så fint ordnat och så bra (förutom vädret) men ändå... den här grejen med ihopskockade människor och en massa föräldrar med telefoner som filmar och tar kort.

Mina barndomspåskar bestod av interna pimpeltävlingar i någon av Bodens sjöar, dit hade vi åkt skoter och/eller skidor. Solandes, stekandes pannkakor eller palt och lekandes i skogen eller på isen var det återkommande. Och vet ni, jag har en enormt glorifierad bild av dessa utflykter - jag minns dem som jätteroliga och fisketävlingen med efterföljande prisutdelning vid hemkomsten var pricken över i:et.

Enkelt, billigt och upprepning år efter åt - tre saker som vi skyr som pesten i dagens "hitta på fantastiska saker på ledigheten"-samhället. Förnöjsamheten är som bortblåst och vi jagar upplevelser, omväxling och wow-faktorn till oändlighet.

Så än en gång blir jag påmind om att det viktigaste är att göra saker tillsammans - oavsett om det är att åka lift i den lokala skidbacken, pimpla i Luleå skärgård, sitta hemma på bron i solen och äta mellis eller resa långt bort för att semestra. Tillsammans skapar vi minnen och upplevelser, tillsammans utvecklas vi som människor både intellektuellt och emotionellt. Tillsammans kan vi till och med se Gud - för jag tänker att Gud använder människor i min närhet för att lyfta, korrigera och visa mig kärlek.

Så ibland tror jag att vi behöver välja bort det kanske mer påkostade, det som kostar oss mer tid, pengar och energi för att välja det enkla, billigare och kanske upprepade för att få mer tillsammans, för i slutändan är det ändå det som räknas.

Kortet ovan är på min dotter Olivia som denna resa lyckades med koststycket att göra en volt i lössnön, tyvärr fick ingen med detta på bild.

Tillsammans på vägen! /Frida

Fridas Hälsoblogg

Välkommen till bloggen du ska följa om du vill få tips om hur du får livet att gå ihop med tro, träning och vardagsliv. Bloggare är SFL:s hälsoprofil Frida Nyberg som är tvåbarnsmor och jobbar både som gyminstruktör och pastor. Hoppas du får en trevlig och utmanande läsning och tveka inte på att ställa frågor eller kommentera inläggen.